sunnuntai 9. syyskuuta 2018

10v Llewpart's walesinspringerspanieleita

10v Llewpart's walesinspringerspanieleita. 7-pentuetta, 22 pentua. Pentueita tulee meille aika harvakseltaan.

Kaikki pentumme ovat rakastettuja perheenjäseniä ja elävät hyvää tavallista koiran arkea. Kaverit ovat päässeet testaamaan taitojaan niin tokossa, rally-tokossa, noseworkissä, agilityssä, metsästyksessä, mejä-jäjellä ja näyttelykehissä.

Kasvattimme ovat saaneet elää tervettä elämää. Kenelläkään ei ole allergioita tai muita sairauksia jotka vaikuttaisivat arkeen.
Kasvateillani on todettu seuraavia asioita.
-Kotona asuvalla 10v. Luckylla on oikean tassun kehityshäiriö mutta kaveri pärjää hyvin arjessa ilman mitään lääkityksiä.
-Kolmella uroksella on kryptorkismi eli piilokiveksisyys.
-Mollan silmä on operoitu luomenreunan sisäänpäin kääntymisen vuoksi. Leikkaus onnistui hyvin ja Molla iloinen touhottaja.
-Muutamilla on ollut yksittäisiä korvatulehduksia.
-Muutamilla nartuilla on valeraskaus oireita
-Muutamilla on napatyrä, joka myös leikattu kahdella kasvatillani

22 koirasta 8 on saavuttanut vähintään Suomen muotovalio arvon.
4 kasvattiani ovat kansainvälisiä muoto- ja näyttelyvalioita.
5 Baltian muotovaliota.
Vuoden voitokkain näyttely walesi 2015
Näistä 22 koirasta 18 on käynyt näyttelyssä, 15:sta on vähintään yksi SERT, yhdellä vara-SERT ja kaksi muuta ovat saaneet laatuarvostelusta erinomaisen.

Vuonna 2016 Springerspanielit ry nimesi minut vuoden aloittelevaksi kasvattajaksi. Tuossa yhteydessä Sprinkku lehteen tehtiin haastattelu jonka kopioin nyt tähän alle. Haastattelu tehtiin siis vuoden 2016 alussa.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Milloin koiraharrastuksesi alkoi ja miten päädyit kasvattajaksi?
Syntymäkodissani on lähes aina ollut koiria. Monirotuinen Riku oli ensimmäinen koiramme. Vuonna 1989 perheeseemme liittyi amerikancockerspanieli uros ”Sulo” FI MVA Serene Sailorman Swing. Sulon kanssa harrastin tokoa ja näyttelyissäkin kävimme. ”Lysie” Eveil D’Une Passion De La Vigie saapui Suomeen v. -91 ja oli minun ja Tannisen Marjatan (kennel Serene) yhteisomistuksessa ensimmäiset vuodet. Lysie sai kaksi pentuetta. Näiden kahden suuren persoonan jälkeen aloin katsastella muitakin rotuja. Halusin ”turkkirodun” mutta en niin työlästä kuin jenkki ja ajattelin, että kokoakin saisi olla hieman enemmän. Päädyin walesinspringerspanieliin ja ensimmäinen punavalkoinen ”Tikru” Milfeddyg Llewpart saapui pääsiäisenä 2005. Tikrusta kehittyi kaunis, ystävällinen ja arvonsa tunteva walesi neito ja ajatus Tikrun pennutuksesta syntyi pikkuhiljaa. Kasvattajan peruskurssin kävin helmikuussa -08.
Miten ihastuit walesinspringerspanieli-rotuun?
Spanieli-ihmisenä halusin vauhdikkaan, kauniin, keskikokoisen ja luonteikkaan koiran. Voin sanoa, että kun aloitin Tikrun kanssa pentutottelevaisuus kurssilla, niin ensimmäisten kertojen jälkeen lähdin melkein itkien kotiin. Muistan miettineeni, että mihin minä olen nyt lusikkani pistänyt. Mutta kuka nyt ei voisi olla rakastumatta näihin valloittaviin sydäntenmurskaajiin.
Miten päädyit kennelnimeen Llewpart’s ja oliko sinulla useita nimivaihtoehtoja? Mitä nimi merkitsee?
Nimivaihtoehtoja pyörittelin useita mutta lopulta päädyin nimeen josta kaikki niin sanotusti alkoi ja tuntui luonnolliselta säilyttää kantanarttuni (Milfeddyg) Llewpart nimi tuleville sukupolville. Llewpart on kymrin kieltä (myös wales) ja tarkoittaa leopardia.
Milloin syntyi ensimmäinen Llewpart’s-pentue ja montako pentuetta olet yhteensä kasvattanut?
Ensimmäinen Llewpart’s pentue syntyi 14.7.2008. Olen tähän mennessä kasvattanut 6 pentuetta.
Mitä neuvoisit nyt ensimmäistä pentueettaan suunnittelevalle henkilölle?
Tutustu rodun historiaan ja rodun nykytilanteeseen. Pohdi narttusi jalostusarvoa ja mieti tarkkaan mihin olet ryhtymässä. Älä keskity liikaa yksityiskohtiin vaan pohdi kokonaisuuksia ja mieti asioita joista olet valmis tekemään kompromisseja. Kysele pitkään kasvattaneilta vinkkejä ja neuvoja. Jos päätät ryhtyä kasvattajaksi, valmistaudu kokemaan onnistumisen iloja ja pettymyksiä. Onnea ja oppimisen iloa matkaan!
Minkälaisia koiria sinulla on tällä hetkellä omistuksessasi?
11,5 vuotias kantanarttuni ”Tikru” C.I.B C.I.E FIN MVA EE VMVA EE MVA RU MVA EEV-09 RKFV RKFV-10 EEVV-14 Milfeddyg Llewpart. Tikrun ensimmäisestä pentueesta, ”Hulda” C.I.B C.I.E FI MVA EE MVA RU MVA EEJV-09 RKFV RKFV-10 BALTV-12 Llewpart’s Attractive Girl ja Lucky L. Adaptable Boy. Tikrun toisesta pentueesta ”Vilma” FI MVA EE MVA BALTJV-12 EEV-14 L. Bewitching Girl yhteisomistuksessa veljeni kanssa ja ”Alma” L. Enchanting Girl yhteisomistuksessa Miinan kanssa. Uusimpana 5 kuukautta vanha ”Fanny” L. Fairy-Tale Girl joka on Vilman pentu.
Lisäksi minulla on jalostusoikeus Huldan tyttäreen ”Herttaan” L. Diamond Girl ja meidän E-pentueen emään ”Hilmaan” C.I.B FI MVA EE MVA BALTV-15 L. Beguiling Girl.

Mitä harrastat koiriesi kanssa?
Meidän koirien kanssa harrastetaan agilityä, rally-tokoa ja näyttelyitä. Kaikessa touhussahan nämä ovat mukana, oltiin sitten kyläilemässä, sienimetsässä, uimassa, pihatöissä niin apureita riittää, kukin tyylillään.
Minkälaisiin tarkoituksiin kasvattejasi yleensä kysellään?
Pääsääntöisesti perheenjäseneksi, mikä onkin minulle kaikkein tärkeintä. Koiran arki ei saa muodostua liiaksi yksinolosta ja on tärkeää, että se saa olla perheen arjessa mukana. Normaalin arjen keskellä koiran kanssa voi tehdä perustottelevaisuus harjoitteita, piilotusleikkejä yms. jotka motivoivat koiraa joka päivä. Itseisarvo ei ole käydä kerran viikossa jossain treeniryhmässä ja ajatella niin kovasti harrastavansa.
Kasvattieni kanssa käydään näyttelyissä, agilityssä, rally-tokossa, mejässä ja muutaman kanssa metsästetään.
Mitkä kasvattisi ovat olleet sinulle erityisen tärkeitä?
Jokaisella kasvatillani on erityinen paikka sydämessäni, eikä pelkästään kasvateilla vaan myös heidän perheillään, joista on tullut ystäviä ja heidän kanssaan on taivallettu yhdessä eteenpäin. Tottahan oma ensimmäinen pentue on erityinen ja ensimmäinen oman kasvatin pentue myös.
Haluaisin kiittää tässä kohtaa kasvattieni omistajia hyvästä yhteistyöstä. Ilman teitä kasvattaminen ei olisi mahdollista.
Onko sinulla ollut kasvatustyössäsi jotakuta kokenutta kasvattajaa, jolta olet saanut apua?
Olen saanut valtavasti apua ja tukea monilta eri kasvattajilta. Tiinalta sain upean kantanarttuni ja Tiinasta tärkeän ystävän. Liisalta sain paljon hyviä neuvoja esimerkiksi sukutauluista, perinnöllisistä sairauksista, hermorakenteen merkityksestä ja urosvalinnoista. Apua urosvalintoihin, palautetta kasvateistani ja paljon muunlaista apua olen saanut useilta kasvattajilta. Kiitos Anett, Mariann, Sanna, Marjo, Tiina ja Sari! On huippua, että Suomessa on upeita pitkän linjan kasvattajia, jotka ovat valmiita auttamaan meitä aloittelevia.
Lisäksi haluaisin tässä yhteydessä kiittää hyvää ystävääni Miinaa jonka kanssa käymme paljon jalostusaiheisia keskusteluja, pohdimme eri urosvaihtoehtoja, tutkimme eri koirien taustoja ja jälkeläisiä, mietimme sopivia näyttelyitä ja järjestämme yhdessä Llewpart’s jengille tapaamisia jne. Viimeisenä vaikkei todellakaan vähäisempänä Miina ja Panu ovat suoneet minulle mahdollisuuden käyttää Hilmaa jalostukseen. Kiitos kuuluu tietysti myös tyttärelleni, joka auttaa ja sparraa päivittäin.
Mihin haluat erityisesti kiinnittää huomiota kasvatustyössäsi?
Yleisesti pyrin tietysti kasvattamaan rodunomaisia ja terveitä koiria.
Omassa linjassani pyrin säilyttämään rakenteellisesti hyvät ja kestävät ominaisuudet. Hermorakenteen tulee jalostukseen käytettävillä yksilöillä olla kunnossa. Luonne on todella tärkeä asia mutta sitäkään ei pitäisi ”yli kritisoida”. Ei hyvän luonteen mittari ole kuka nuolee ensimmäisenä vieraan ihmisen kasvoja vaan pitää sallia myös tietty pidättyväisyys ja se ei tee koirasta vielä arkaa. Luonteessa pitää toki olla tarpeeksi vahvuutta itsenäiseen työskentelyyn ja samalla herkkyyttä malttaa kuunnella ohjaajaa, oltiin sitten agility treeneissä, metsällä tai ihan vaan normaalissa arjessa.
Mitä pidät vaikeimpana asiana kasvatustyössä? Mihin haasteisiin olet törmännyt kasvatustyösi alkuvaiheessa?
Kun on tehnyt päätöksen, että omasta nartussa on jalostusarvoa, niin sopivan uroksen löytäminen on erittäin haastavaa ja aikaa vievää puuhaa. Mitä koiria haluaisit ja toisaalta et haluaisi uroksen sukutaulusta löytyvän. Mikä uros täydentäisi nartun hyviä ominaisuuksia, ja toisaalta toisi vahvuuksia ominaisuuksiin, joita kaipaa lisää. Seuraavaksi kun ryhtyy pohtimaan kuinka haluttujen /  ei haluttujen ominaisuuksien oletetaan periytyvän, niin epätoivo siinä välillä iskee.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on kasvatusyösi suhteen?
Minulla on ollut tarkoitus tehdä kasvatustyötä kahdella eri linjalla, mutta tällä hetkellä pohdin jatkanko vain toisella linjalla vai löydänkö riittävästi jalostusarvoa myös toisesta linjastani. Kompromisseja on pakko tehdä ja toisaalta omasta linjastaan tietää heikkoudet varmasti ja niitä voi lähteä parantamaan. Joka tapauksessa kasvatustyöni tulee olemaan jatkossakin pienimuotoista.
Seuraava pentue on suunnitteilla vielä tälle vuodelle ja sitä odotammekin jo suurella mielenkiinnolla.

Kiitos, aloittelevan walesikasvattajan kiertopalkintoa minulle ehdottaneille ja Springerspanielit ry:n hallitukselle tästä kunnianosoituksesta!

Llewpart’s Welsh Springer spaniels
Heidi Toivanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti